
دربارهی کارگاه نقد و تحلیل فیلم
کل دوره: ۸ ترم
هر ترم ۸ جلسه ۲ ساعته
*سینما چیزی است بین هنر و زندگی. «ژان لوک گدار»
شناخت سیر تاریخی سینما و نقد و بررسی فیلمهای مطرح آن،ضرورتی است اجتنابناپذیر برای تسلط بر این هنر. نقد و تحلیل فیلمهای مهم، افق و چشماندازی آگاهانهتر را فراهم میسازد تا بتوانیم با این هنر هر چه بیشتر مانوس شده و در درک و فهم آثار آن
زبان سینما در سیر تکاملی و فراز و نشیب خود به عنوان هنر-صنعت، به عقلانیت و شهودی دست یافته که نمیتوان دورههای گذشته آن را نادیده گرفت و با حذف نگرش تاریخمدارانه، با آن مواجه شد. در عین حال مسیر برقراری ارتباط با سینمای معاصر، از سینمای سالهای گذشته میگذرد.
همچنین، امروزه به دلیل انبوه تولیدات سینمایی در جهان و امکان دستیابی آسان به هر نوع فیلم، لزوم گزینش دقیق آثار و برقراری ارتباط تنگاتنگ مخاطب با هر اثر و فرم هنری آن ضروری است. تلاش برای راهیابی به زیرمتن محتوایی آثار نیز هم لازم است و هم شیرین خواهد بود.
این ارتباط با تکیه بر دو رویکرد میسر میشود: رویکرد تحلیلی، که با تجزیهی اجزای اثر در کلیتی به نام فیلم و آگاهی از نحوهی ارتباط اجزاء با هم بر عمق دریافت مخاطب خواهد افزود. رویکرد دوم، نقد اثر است. نقد به معنی جداسازی سره از ناسره و بررسی هرآنچه که به نوعی به ایراد(های) اثر مرتبط است.
هدف:
دلیل توجه به تاریخ سینما، چیزی نیست جز وجه آموزشی آن برای امروز ما، و آگاهییابی از شکلگیری سینما و آفرینش فیلمهای ارزشمند و لذت بردن از شاهکارهای این هنر که در روزمرگی و مدگرایی به فراموشی سپرده شده است.
دستاوردهای دوره:
- آشنایی با روند تاریخی سینما از دورهی صامت تا پستمدرن
- آشنایی با زبان سینما
- آشنایی با مکاتب و سبکهای فیلمسازی
- آشنایی با فیلمسازان شاخص جهانی
- تماشای فیلمهای مهم و ماندگار تاریخ سینما و معاصر
- آغازی برای نوشتن نقد فیلم
روش:
تماشای فیلم قبل از شروع کلاس خواهد بود. مباحث تئوریک در زمینههای فرهنگی و اجتماعی و سپس نقد و تحلیل فیلمِ منتخب مطابق با استاندارهای روش تحلیل و بررسی شرایط زمانه تولید و زندگی فیلمساز؛ کلیت محتوای هر جلسه را به خود اختصاص خواهد داد.